האם אתם יודעים איזה לחם הכי בריא לכם?

בעולם בו יש מגוון של לחמים רובנו שואלים את עצמנו איזה לחם הכי בריא?
כיצד אתם בוחרים את הלחם שלכם?
לפי שם? נראות? או אולי לפי ערכו התזונתי?
במעוז ספורט החלטנו לעשות קצת סדר בבטן.

כפי שידוע לרבים מאיתנו, לחמים מקמחים מלאים עדיפים על לחם לבן או על לחם חום, מאחר והם מתפרקים לאט יותר בגוף וכי הם עשירים ברכיבים תזונתיים, אך לא תמיד לחם חום הוא לחם מלא ולא תמיד לחם מלא הוא באמת מלא.
היתרון בלחמים ארוזים הוא שאפשר לעבור על רשימת המרכיבים כדי לראות מה עוד הוסיפו ולוודא מה הכניסו לנו בתוך הלחם ולוודא כי הוא באמת עומד בקנה אחד עם מה שאנחנו מחפשים.

שמענו המון על לחם מקמח מלא לחם משיפון מלא (שמכיל יותר מ־80% קמח שיפון) ולחם כוסמין. אקצר ואומר כי לחם שיפון מומלץ לחולי סוכרת ולחם כוסמין מומלץ למי שסובלים ממעי רגיז.

לחם שיפון

הוא לחם מקמח של הדגן שיפון RYE והוא עשיר במינרלים מגנזיון מנגן וברזל, הוא עוזר לשמור על ל.ד בריא,רמה תקינה של כולסטרול בדם והוא מכיל סיבים תזונתיים בכמות גדולה בעכבות כל הטוב הזה הוא מומלץ בעיקר לסוכרתיים מאחר והוא מתפרק לאט במחזור הדם ולא מעלה סוכר בצורה מהירה אלה בצורה איטית ומבוקרת.
הבעיה בלחמי שיפון היינה שרוב לחמי השיפון בארץ אינם מכילים 100% קמח שיפון ולכן חשוב לקרוא את רשימת הרכיבים על האריזה ולבדוק כמה אחוז שיפון אכן קיים בו.

לחם קל

קיים בלבול די גדול בנוגע לשאלה מהו לחם קל.
לחם קל הינו לחם המכיל שליש פחות מהקלוריות שיש בלחם רגיל .
הוא יכול להיות עשוי מחיטה, משיפון או מכל דגן .
היתרון המעשי של לחם קל זה הערך הקלורי…. לדוגמא :לרוב אפשרי לאכול 2 פרוסות לחם קל באותו ערך קלורי של פרוסת לחם רגילה .
החסרון לפעמים 2 הפרוסות יכילו קצת יותר קלוריות וכמובן שיהיה בו פחות יתרונות תזונתיים.

לחם לבן ולחם חום, לחמים אלו כלל אינם מומלצים יש להם ערך גליקמי גבוה מאוד הם אינם שומרים על שובע לאורך זמן ולא מומלצים כלל לסוכרתיים, אם כן החלטתם ללכת על לחמים אלו הלחם הלבן הוא העדיף מאחר ובלחם חום מוסיפים צבעי מאכל וכרמל.


איך תבדילו בין לחם חום צבוע ללחם מקמח מלא?

במידה והלחם מגיע ארוז אז חייכם קלים יותר פשוט הסתכלו על רשימת הרכיבים,
לגבי לחמים שאינם ארוזים אפשרי לשער לפי המרכם והמשקל שלהם,לחמים מקמח מלא יהיו לרוב קצת יותר כבדים, ואם הלחם נראה כמו לחם לבן ורק הצבא שונה ככל הנראה זה לא קמח מלא.
אז מה עדיף מביניהם?
בגדול אף אחד מהם אך אם כבראז כבר, לכו על לחם לבן, כי לפחות אין בו תוספת של צבע מאכל.

לחם כוסמין

לחם מקמח של הדגן כוסמין (Spelt).
קמח כוסמין מכיל עד 60% יותר אבץ, ברזל, מגנזיום וזרחן מאשר קמח חיטה.
יש לו הרכב שונה של תת יחידות החלבון שמהן מורכב הגלוטן ולכן ממליצים לנסות אותו למי שסובל מרגישות לגלוטן שאינה צליאק, ממחלות מעי דלקתיות וממעי רגיז.

שימו לב: אם אתם חולי צליאק, גם הוא אסור, כי בסופו של דבר גם לחם כוסמין מכיל גלוטן.
עוד יתרון בכוסמין הוא שהדגן יכול לצמוח בתנאי גידול קשים ועם פחות חומרי הדברה. לכן בשנים האחרונות הוא צובר פופולריות שכן רואים בו מאכל אורגני שפוגע פחות באיכות הסביבה.
מה חסרונותיו?
עלות הייצור של כוסמין גבוהה יותר ולכן הלחם עצמו יותר יקר.

לחם מחיטה מלאה

לחם מקמח חיטה מלאה הינו לחם המכיל לפחות 90% מכל חלקי הגרעין.
מה טוב בו?
בזכות התכולה של כל רכיבי הגרגר יש בלחם זה יותר ויטמינים ומינרלים מאשר בלחם מקמח לבן או בלחם אחיד.
קמח החיטה המלא עשיר במינרלים כמו מנגן ומגנזיום, בוויטמינים מקבוצה B, בסיבים תזונתיים ובליגננים. גם האינדקס הגליקמי שלו נמוך בהתאם.
מה חסרונותיו?
לרוב מתבלבלים בין לחם מחיטה מלאה ללחם מקמח מלא, ולא כל הלחמים מחיטה מלאה הם 100% חיטה מלאה לכן שוב החבר הכי טוב שלנו זה רשימת הערכים התזונתיים.

בסוף היום מה עדיף?

לחמים מקמח מלא עדיפים על פני לחמים לבנים

מקמח לבן.
אם אתם סוכרתיים, יכול להיות שלחם שיפון ייטיב איתכם. כדאי לבדוק במדידות הסוכר במכשיר הביתי ולראות אם רמות הסוכר טובות יותר אחרי אכילה שלו לעומת לחמים אחרים.
אם אתם סובלים ממעי רגיש וממחלות מעי דלקתיות כמו קוליטיס וקרוהן או מרגישות לגלוטן שאינה צליאק, נסו לחם כוסמין.